Als u kinderen krijgt, verandert uw financiële situatie. Denk bijvoorbeeld aan de kinderbijslag die u krijgt en de kosten van uw dagelijks leven. En straks, gaat uw kind studeren? Betaalt u de kosten van studeren of is er straks nog een vorm van studiefinanciering en heeft uw kind er dan recht op? Misschien is het noodzakelijk om de hypotheek aan te passen. Het is in ieder geval verstandig nog eens goed naar uw financiële situatie te kijken.

Kinderbijslag

Heeft u kinderen en woont of werkt u in Nederland? Dan ontvangt u elk kwartaal kinderbijslag voor de verzorging en opvoeding van uw kinderen. Het bedrag hangt af van de leeftijd van uw kind en het aantal kinderen dat u heeft.

Kosten levensbehoefte

Kinderen kosten geld! Denk daarbij niet alleen aan de kosten voor levensonderhoud zoals eten, drinken en kleding. Dit zijn ook kosten voor kinderopvang, voortgezet onderwijs, extra kosten voor vakanties of zelfs de kosten van het kopen van een grotere auto. Als u één of twee kinderen hebt, dan bent u al snel zo’n 20 tot 30 % van uw netto inkomen kwijt.

Studiekosten en studiefinanciering

Als uw kind gaat studeren, ontvangt hij of zij (en niet u!) een studiebeurs. Een studiebeurs is vaak niet genoeg om de hele studie te betalen. Een groot deel moet u dan zelf, of uw kind, betalen. Denk aan kosten voor collegegeld, studieboeken, levensonderhoud en kamerverhuur. Als uw kind op kamers gaat wonen, kunnen de kosten heel snel oplopen.

Sparen of verzekeren

Het is zeker aan te raden om na snel na de geboorte van uw kind voor de studie een plan te maken voor het sparen of verzekeren van de studiekosten.

Overlijden ouder

Kinderen kosten geld en de kosten worden niet lager als één van de ouders overlijd. Het is dan ook heel verstandig om te zorgen voor voldoende financiële middelen voor de achterblijvende ouder en/of voor de kinderen.

Overlijden ouders

Kinderen kosten geld en de kosten worden niet lager als beide ouders overlijden. Het is dan ook bijzonder verstandig om te zorgen voor voldoende financiële middelen voor degene die de opvoeding van jonge kinderen moet overnemen. Studerende jongere moeten ook kunnen beschikken over voldoende geld om verder te kunnen studeren.

Hulp en goede raad

Natuurlijk is het krijgen van een kind een feest. Met de juiste maatregelen kan het een feest blijven en kan uw kind zorgeloos opgroeien en studeren. De Erkend Financieel Adviseur van Bleukens Advies kun u helpen met goede raad en het nemen van de juiste maatregelen.